www.kaiser-prom.hrNovostiTemperature posluživanja piva

Temperature posluživanja piva

Različiti proizvođači piva preporučuju optimalne temperature na kojima se piju njihova piva.

Međutim, ovisno o vrsti, podvrsti i o sastojcima piva, mogu se dosta točno odrediti temperature na kojima pivo daje najbolju kvalitetu. Na primjer, pilsneri se služe na dosta niskim temperaturama, oko 0°C, dok većina britanskih aleova, portera i stouta na temperaturama podruma ("British Cellar Temperature"), od 5°C do 11°C, neki čak i do 13°C.

Temperatura dosta utječe na okus piva. Što je hladnije, manja je i količina ugljičnog dioksida, samim tim manje je izražen okus i miris piva. Hladnije pivo utječe i na to da receptori okusa i mirisa u ustima i nosu izgube osjetljivost.

Temperature na kojima se služe glavne vrste piva su:

  • Pilsneri na 0°C
  • Lageri od 5°C do 9°C
  • Aleovi od 7°C do 11°C
  • Stouti od 8°C do 13°C
  • Stari aelovi na sobnoj temperaturi
Temperature posluživanja piva
Temperature posluživanja piva
Temperature posluživanja piva
Temperature posluživanja piva

Kontakt informacije

Kaiser-prom d.o.o.
Josipa Lončara 2G, 10090 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 349 6086
E-mail: kaiser@kaiser-prom.hr

Novosti